“Voor mij is het niet een verplicht nummer om te beamen. Ik doe het met passie, omdat ik het leuk vind en omdat ik graag een eigen tintje mag toevoegen door bijvoorbeeld eigen foto’s te gebruiken.”

 

Door diverse zoekacties naar hulpmiddelen en tips voor het beamen, kwam Peter Haaksema op Opkijken.nl terecht. Ook is hij in 2017 naar de liturgiedag geweest in Amersfoort waar Opkijken.nl aan meewerkte. “Daar bleek in de workshop voor beamteams dat er een grote behoefte was/is aan een dag apart voor beamteams om het wel en wee te bespreken, en tips en trucs uit te wisselen”, zegt Peter. “Ik heb zelf veel aan Opkijken.nl gehad en tips gebruikt die beschreven staan in het kopje Juridisch en licenties. En de white papers van Een goede presentatie is een halve dienst?!

 

Beamteam biedt ondersteuning

Als we achter de schermen een kijkje nemen bij Peter in de kerk komt een clubje van zes personen in beeld: het Multimedia team GKv Groningen Noord-West. Dit team ondersteunt de gemeente door de liederen en het leesgedeelte op het beamscherm te plaatsen. “De liturgie wordt aangeleverd via een e-mail adres en daar halen we het vandaan. Dit kost qua tijd ter voorbereiding een kleine vijftien minuten om het op te maken op de laptop. Alle liederen die we over het algemeen zingen staan in het programma dat we gebruiken. Ook staat de hele bijbel daarin. Dit alles kunnen we selecteren en dan op het scherm laten zien. En als er iets anders tussendoor komt, iets wat we nog niet wisten, dan kunnen we dit door het programma dat we gebruiken op ieder moment aanpassen. Dat levert nooit veel problemen op”, zegt Peter. “Waar ik zelf vooral op let is leesbaarheid en netheid. En dat het allemaal serieus genomen wordt door de rest van het beamteam”.

 

Waardering

Als coördinator maakt Peter een rooster met de beambeurten, en waar nodig regelt hij een ruiling. Ook draagt hij de zorg voor de techniek. Zo gaat hij in overleg met de beheerder (CvB) over eventuele vervanging of aanschaf van apparatuur. “Een voorbeeld: in de herfstvakantie is de lamp van een beamer vervangen. Maar voordat het zover was, is er overleg nodig: waar moet zoiets vandaan komen en wie vervangt zoiets? Als dit allemaal bekend is, kan het geregeld worden”, zegt Peter. “Ongeveer een keer in de maand wordt een liturgievergadering gepland waar ook de coördinator bij zit. In deze vergaderingen worden dingen doorgenomen over ideeën, plannen en uitvoering ervan, problemen worden doorgesproken en oplossingen bedacht. Daarna ben ik dan nog thuis alles verder aan het uitzoeken en regelen, af en toe ergens achter aan bellen of mailen, etc.; er zit iets meer tijd in om alles rond te krijgen, maar ik doe dit met plezier. Soms is het heel lastig om uit te leggen hoe en of waarom iets gebeurt zoals het gebeurt, maar waardering voor ons werk is er altijd wel. Ik ben nu vier jaar coördinator en het geeft me veel voldoening, juist door de waardering die je krijgt als gemeenteleden een compliment geven na afloop van een dienst, bijvoorbeeld omdat zij het netjes vinden. We staan open voor opmerkingen en ideeën vanuit de gemeente. Als beamteam proberen wij dat te doen wat in onze mogelijkheden ligt!”.

 

 

Categorie:

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*