‘Ik kon het niet langer aanzien en vluchtte naar mijn kamer om te huilen zonder geluid. Dat is het allerergste huilen wat er bestaat. Ik voel mij wanhopig en machteloos. Autisme is oorlog. Het dringt langzaam tot mij door. Autisme is een verschrikkelijke onophoudelijke, oneerlijke strijd.’

 

In december 2017 werd het boek Hete thee en drie klontjes suiker’ uitgebracht waarin Netty Dijkstra een persoonlijk verhaal schrijft over haar drie kinderen waarvan twee zoons autisme (ASS) hebben.

Netty Dijkstra schrijft over de driftbuien van haar zoon Jozef, de omgeving die haar niet begrijpt en de emotionele tijd waarin Jozef opgenomen moest worden, omdat het thuis niet meer ging.

Netty wisselt de beschrijvingen, van soms heel zware tijden, af met periodes waarin ze ook kan genieten van haar kinderen. De mooie momenten die ze koestert, bijvoorbeeld als haar zoon zegt dat hij van haar houdt.

Ze schrijft: ‘in de DSM (handboek voor psychische stoornissen – toevoeging JK) staat maar de helft. Alle mooie kanten van autisme staan er niet in. Onze jongens hebben allebei zoveel talenten en zo’n creatief brein.’

 

Ouders met kinderen die autisme hebben zullen veel gebeurtenissen en situaties herkennen in het boek ‘Hete thee en drie klontjes suiker’.

Het boek is opgedeeld in drie delen. In het eerste deel lees je over de problemen in de ontwikkeling van de kinderen en hoe Netty zich voelt over de opvoeding, haar onmacht en onwetendheid.

Niet alle hoofdstukken zijn in chronologische volgorde geschreven,wat het voor de lezer soms onduidelijk maakt, wat wanneer gebeurde.

In het tweede deel beschrijft Netty op een aangrijpende manier over de periode waarin zijzelf werd opgenomen in een GGZ instelling vanwege haar burn-out en depressie.

Het derde deel bestaat uit gedichten en liederen die Netty in de afgelopen jaren heeft geschreven.

 

‘Hete thee en drie klontjes suiker’ is een eerlijk geschreven en toegankelijk boekje van 168 pagina’s. Het zal ouders met kinderen met ASS steun en nieuwe inzichten geven. De eigen uitgave (via jongboek.nl en eindredactie door Neeltje Rietveld- de Jong) is te bestellen via www.nettyschrijft.nl en kost € 15,00.

 

+ Eerlijk en open verslag over de moeiten in een gezin met ASS.

+ Beschrijving van concrete en herkenbare situaties.

+ Beschrijving van de kenmerken van ASS.

+ Tips voor ouders om met kinderen met ASS om te gaan.

 

– De vormgeving en layout komen wat gedateerd over.

– Soms wat warrig in de chronologische volgorde van gebeurtenissen.

 

 

Categorie:

Reacties zijn gesloten