“Wij zijn een christelijke gemeente met jonge en oudere leden en we vinden het belangrijk dat iedereen zich thuis voelt in onze kerk en dat niemand tussen wal en schip raakt. Daarom hebben wij in de veertigdagentijd het thema ‘omzien naar elkaar’ centraal gezet in ons gemeenteproject, met bijzondere aandacht voor onze broers en zussen met een beperking. Hierbij was de Doe-kalender van Opkijken.nl heel goed te gebruiken!”

 

Trek mooie kleren aan

De commissie Feestdiensten van GKv Putten deed een oproep aan gemeenteleden om de Doe-kalender aan te schaffen en door een schenking kregen de gemeenteleden met een beperking de Doe-kalender cadeau.

“In Putten zijn twee zorginstellingen en daarom zijn er in de kerk ‘maatjes’ geregeld voor het onderling contact. Zij brengen een bezoekje, kopen bijvoorbeeld samen kleding en er is onderlinge betrokkenheid, onder andere door het gebruik van de groepsapp”, vertelt Anneke van de Veen. Zij is lid van de commissie Feestdiensten en legt uit hoe de Doe-kalender een plekje kreeg binnen het gemeenteproject: “Wij hebben voor de gelijkenissen van Jezus gekozen en dit gecombineerd met het gebruik van de Doe-kalender.

Zes zondagen lang werd een foto op de beamer geplaatst waarop iemand van de doelgroep een opdracht uitvoerde van de Doe-kalender. Zo werd bijvoorbeeld de opdracht: ‘Trek mooie kleren aan’, gecombineerd met de gelijkenis over het bruiloftsmaal. Ook werd door mensen met een beperking een gelijkenis gelezen tijdens de dienst. En dan merk je met hoeveel passie de gelijkenis wordt voorgelezen! Dat is voor veel mensen heel bijzonder geweest. Gemeente breed leerden wij iets van de eenvoud!”

 

Ook ‘door de weeks’

Ook de kinderbijbelclub hield zich bezig met het gemeenteproject en de Doe-kalender, maar de volwassen gemeenteleden werden eveneens opgeroepen mee te doen. Verder werden de gelijkenissen liturgisch verbeeld: “Aan het liturgisch arrangement werd steeds iets toegevoegd dat te maken had met de gelijkenis van die zondag en de gemeenteleden werden gevraagd om na te denken over de gelijkenis, contact te zoeken met de doelgroep door koffie te drinken met elkaar of een kaartje te sturen, waardoor de erediensten ook ‘door de weeks’ het omzien naar elkaar stimuleerden”, zegt Anneke.

“We hebben veel positieve reacties ontvangen, ook op de Doe-kalender. Het was alleen voor de doelgroep best intensief om elke dag het blaadje om te slaan. En als je het eens vergat, wist je ook niet meer zo goed welke dag het nu was. Ook voor de begeleiding is het dan handig om de dagen op de kalender te benoemen. Daarbij zou het een verrijking zijn als er Bijbelteksten bijgevoegd worden, dan is het gebruik van de Doe-kalender nog breder te trekken. Want het is een heel mooi middel om de onderlinge betrokkenheid te versterken!”

 

 

Meer info en bestellen

De doe-kalender met 40 eenvoudige opdrachten is ontworpen om bewust toe te leven naar Goede Vrijdag en Pasen. Het is geschikt voor mensen met een verstandelijke beperking en hun familie of begeleiders, maar ook voor ouders met kinderen die op een praktische manier invulling willen geven aan de 40-dagentijd.

Klik hier om meer te lezen over dit bijzondere project voor de lijdenstijd.

Je kunt de kalender (a 8,99 euro) bestellen bij Buijten en Schipperheijn.

 

Categorie:

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*