Vrijwilligster Ina Prins geeft bijbelstudie aan mensen met een (licht) verstandelijke beperking

 

 

Vrolijke viltstiften, een felgekleurde map, een werkblad om in te vullen en de Bijbel in Gewone Taal. Met deze attributen en een gezellige kop thee erbij doen Gerjanne en Heleen bijbelstudie in de huiskamer van Ina Prins. Want het geloof moet niet alleen besproken worden, maar ook geproefd, gezien en beleefd.

 

Sprank-vrijwilligster Ina Prins (75) woont een paar straten bij de Reysigerweg in Zwolle vandaan. Om de twee weken haalt ze Gerjanne en Heleen op voor een bijbelstudieavond. “We houden het klein en kort, want zij hebben geen lange spanningsboog.”

 

Heleen vindt de bijbelstudie in haar kerk veel te moeilijk, vertelt ze. En Gerjanne zegt: “De onderwerpen spreken me wel aan, maar niet de woorden die ze gebruiken.” Bij oud-godsdienstdocente, vinden ze het wél fijn. Eerst kletsen ze wat over wel en wee met een kopje thee. Dan gaan ze bidden. Ina leest het verslag van de vorige keer voor: “Wat willen we onthouden?” Heleen: “Dat Christus licht en waarheid is.” En Gerjanne vult aan: “Dat Hij er altijd voor ons is.” Ina deelt een werkblad uit met stukjes tekst en vragen. Die kunnen ze zelf beantwoorden op het werkblad, met een gekleurde stift. Ina vraagt: “Wat weten we van Petrus?” De beide dames weten heel wat te vertellen: hij heeft Jezus verraden, hij liep op het water en werd bang. “Wij kunnen ook bang zijn, maar dan moeten we gaan naar de Here Jezus, want Hij helpt,” zegt Ina. En zo zijn ze op hoofdlijnen al bijna de hele Bijbel doorgegaan, vertelt ze. De essentie vindt Ina “dat we leren dat God heel belangrijk is, dat het draait om de Here Jezus en dat geloven fijn en goed is. We gebruiken eenvoudige taal, veel kleuren, soms een tekeningetje en alles gaat in de map.”

 

Door het een-op-een-contact met de twee cliënten kan Ina haar woordgebruik en verschillende werkvormen goed op beide dames aanpassen. “Ik laat ze niet te veel schrijven, een invuloefening werkt beter. Daarom maak ik elke keer een verslag van de avond, waarin ze woorden kunnen invullen. Dat verslag lezen we de volgende keer.”

 

Aan het eind van de avond vraagt Ina of er nog gebedspunten zijn, en dan danken ze. “Gerjanne en Heleen vinden deze avonden gezellig. En ik denk dat het doen van bijbelstudie niet alleen hun geloof versterkt, maar hen ook bevestigt in hun gevoel van eigenwaarde. Zelf heb ik er ook veel plezier in. Mooie dingen over God zeggen en van God leren, daar word ik altijd blij van.”

 

Bron: Sprank kwaliteitsrapport 2019

Meer lezen over Sprank? Klik hier.

 

NB Dit artikel is geschreven voordat corona uitbrak. 

 

Categorie:

Geen categorie

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*