Tig Facebookvrienden, maar niemand om je hart bij te luchten. Liesbeth Buter kent de eenzame gevoelens die niet alleen ouderen maar ook jongeren hebben. “Ik was psychotisch, depressief en heel eenzaam”, zegt ze. “Mensen hielden zich verre van mij…”.

 

Liesbeth is ervaringsdeskundige op het gebied van herstel van psychose. Het gaat nu al jaren goed met haar, ze is volledig hersteld. Liesbeth is getrouwd en heeft drie prachtige zoons. Ze zegt: “Er is een hele grote inhaalslag te maken om dit onderwerp bespreekbaar te maken en eenzaamheid op te lossen. Ook in de kerk. Vandaar dat ik me daar hard voor maak. Ik heb een bedrijfje ‘psychose praat’ opgericht, geef lezingen en ga met mensen in gesprek.”

 

Als mensen meer weten over psychoses, hebben ze minder vooroordelen en gaan ze sneller het contact aan met psychotische mensen, vindt Liesbeth. En als psychotische mensen mogen en kunnen praten over hun problemen zijn ze eerder psychose-vrij. Ze wil dan ook meer bekendheid geven aan psychoses, vooroordelen uit de weg ruimen en het taboe doorbreken. “Kort geleden had ik contact met iemand die zei dat ze met niemand kon en durfde te praten over haar psychoses. Alleen met haar man. Wat een eenzaamheid! En zij is niet de enige. Een derde van de mensen doen hetzelfde. Bijna de helft van de mensen, schaamt zich ervoor. Het is echt taboe”.

 

Een vriendin kreeg een opmerking over Liesbeth, toen zij Liesbeth in moeilijke tijden opzocht: “Iemand zei mijn vriendin: ‘Ik snap niet dat je nog bij Liesbeth Buter op bezoek gaat’. En dat heb ik gemerkt want mensen kwamen me niet meer opzoeken. Ook was er in mijn omgeving iemand die last had van een psychische stoornis. Iemand zei over haar tegen mij: ‘Ze zeggen dat zij je leegzuigt. Ze adviseren dat ik er beter niet naar toe kan gaan.’ Mijn reactie was: ‘Ja maar… zij mag toch ook visite krijgen?!’”

 

Opkijken.nl gaat de strijd aan tegen eenzaamheid en stimuleert dat mensen zich met elkaar verbinden. Eigenlijk doet Liesbeth hetzelfde. Wie het indrukwekkende verhaal van Liesbeth wil horen, kan haar uitnodigen als gastspreker voor een kleine groep. Met ervaring in het onderwijs kan zij goed haar boodschap overbrengen. Een boodschap geschikt voor scholen, kerken, mensen uit de zorg, familie van mensen met een psychose en andere belangstellenden.
Liesbeth Buter, T. 038-4771677 / 06-18955672, E. psychosepraat@kpnmail.nl.

Categorie:

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*