“Voor Luther was God alleen maar een boze, strenge rechter”, zegt ds. Sijtze de Bruine, “en als jouw beeld van God ook die van een strenge rechter is, dan moet jij, -net als Luther deed-, heel erg je best doen. Dat geeft stress want door een zonde zou je de boot kunnen missen!”

 

Tijdens een leerdienst in Staphorst op 27 januari heeft ds. de Bruine het filmpje ‘De rechter en zijn vriend’ gebruikt. “Dit filmpje vond ik op Opkijken.nl waar ik vaker mooi materiaal vindt. Ik kwam op deze site terecht vanwege de catechesemethode Follow up. Maar er zijn dus niet alleen voor de catechese materialen te vinden, ik zet het ook regelmatig in voor leerdiensten. Het filmpje is geschikt voor oud en jong. Ouders gaven aan dat het een mooie samenvatting was voor de kinderen. Maar ook voor henzelf want het gaf perfect aan waar het om gaat: het kernwoord is ‘rechtvaardiging’, dat vrijspraak betekent”, legt hij uit.

 

“Je hoeft niet op je tenen te lopen of je uit de naad te werken. Je legt jezelf een last op als je het allemaal zelf wilt doen. Kijk naar de liefdevolle blik in de ogen van God: ‘Heb jij jezelf wel eens afgevraagd wat Ik van jou vind?’ Zoals de rechter in het filmpje eerlijk oordeelt over de misdaad van zijn vriend maar dan de straf overneemt in zijn plaats…! Zo lief heeft God ons. Hij gaf zijn enige Zoon die voor onze zonden de straf gedragen heeft. Leg je leven in Zijn hand. Door op Hem te vertrouwen gaan wij vrijuit.”

 

 

De voorganger van de Lichtbron in Balkbrug liet ook het filmpje ‘Vergeving voor een seriemoordenaar’ zien bij een preek over de vijfde bede: Vergeef ons onze schulden, gelijk ook wij vergeven onze schuldenaren (10 februari te Steenwijk). En als het Pasen is hoopt hij eveneens gebruik te maken van het paasdossier van Opkijken.nl.

 

Ds. de Bruine is ervan overtuigd dat vooral catecheten geholpen zijn met de materialen die Opkijken.nl biedt: “Misschien kan LPB media eens een toerustingsavond voor catecheten en voorgangers organiseren om erop te wijzen wat de mogelijkheden zijn en hoe dit in te zetten. Opkijken.nl krijgt dan vanaf de andere kant ook suggesties; een goede win-win situatie.”

 

Categorie:

Geen categorie

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*