“Dit was een zinvolle en creatieve manier om inhoud te geven aan de lijdenstijd en om samen toe te leven naar het feest van dood en leven!”

 

Opkijken en Dagelijkse Broodkruimels blikken terug op het gezamenlijk 40-dagenproject voorafgaand aan Pasen. Vanaf 1 maart werd iedere dag een gedicht geplaatst, geschreven door Anne Lies Mossel-de Kievit. Verschillende kruimelmakers van Dagelijkse Broodkruimels hebben afbeeldingen, de kruimels,  gemaakt bij deze gedichten. Deze werden in lijdenstijd door Opkijken en Dagelijkse Broodkruimels gepubliceerd. Nanda (Opkijken), William (Dagelijkse Broodkruimels) en Anne Lies vertellen over dit bijzondere en unieke project.

 

Anne Lies Mossel-de Kievit schrijft gedichten en 40 dagen lang brachten haar woorden het lijden van Jezus heel dichtbij. Maar niet alleen deze gedichten, ook de afbeeldingen van Dagelijkse Broodkruimels kwamen bij veel mensen binnen!

 

“Deze combinatie doet je de pijn voelen… de intensiteit van het lijden en de waarheid omtrent het wonder van Jezus raakten mij, juist doordat ik veel gedichten en kruimels onder ogen kreeg”, zegt William ten Brinke, mede-initiatiefnemer van DagelijkseBroodkruimels en manager voor dit project. DagelijkseBroodkruimels en Opkijken hadden de handen ineen geslagen om samen dit 40-dagenproject op te zetten. De laatste ‘kruimel’ is nu gemaakt. “Wonderlijk! Dat is het eerste woord dat in mij opkomt als ik aan dit project denk”, legt Anne Lies uit, “Mijn vader werkt bij Opkijken en hij vroeg me naar mijn gedichten zodat hij iets kon doorsturen binnen het team, naar Nanda. Ik stuurde hem mijn werk op met de opmerking: ‘haal er maar uit wat te gebruiken is.’ Want ik dacht aan één gedichtje… maar alle 40 werden ze gebruikt bij een afbeelding van Broodkruimels! Best wel een beetje eng, maar het was een heel mooi project. Ik had de afbeeldingen er niet bij kunnen bedenken. Soms werden mijn gedichten ook anders geïnterpreteerd waardoor ik mijn eigen woorden op een andere manier weer bij mij terug zag komen, daar leerde ik weer van!”

 

Nanda Langkamp startte dit project en zegt: “De kracht van Dagelijkse Broodkruimels is de mooie vormgeving, waarmee laagdrempeligheid wordt gecreëerd om het evangelie te delen. Met als gevolg een groot bereik. Opkijken is een website voor christelijk multimediaal materiaal en sterk in inhoud waarmee we vooral mensen binnen kerkmuren bereiken. Ik hoop nu dat veel mensen door dit project konden bouwen aan hun persoonlijke relatie met Jezus.” Anne Lies geeft aan dat het daarom jammer is dat mensen in de lijdenstijd vasten van Facebook. “Het is hun eigen keuze natuurlijk, maar dan lopen ze wel mooie woorden mis of projecten die bezinning bieden en je stil doen staan in deze drukke maatschappij”, zegt ze, “Ik krijg via Facebook veel persoonlijke berichtjes binnen van mensen die zich gesteund voelen door mijn gedichten. Heel bijzonder dat ik daarin ook op mijn eigen plekje gebruikt wordt door God.”

 

Toen het project op 1 maart startte waren nog maar drie ‘kruimels’ klaar. “Dus hadden we het nog druk”, lacht William, “Bram, Martijn en ik zijn ruim één jaar geleden begonnen met DagelijkseBroodkruimels: een platform om delen mogelijk te maken voor een community van christenen dat hun, van God ontvangen, talent inzet tot bemoediging van elkaar en het uitdelen aan een ieder van het Brood dat Leven geeft.

 

Sinds Bram 2,5 jaar geleden gestart is met het initiatief, werken nu 60 vrijwilligers aan het beeldmateriaal. Dit was mijn eerste ervaring als projectmanager en soms moest ik er echt achteraan vangen om het op tijd rond te krijgen. Het is leerzaam geweest voor mij en gelukkig was Opkijken flexibel; een goede samenwerking gebaseerd op vertrouwen.” William vertelt dat hij door het project en de gedichten die hij binnenkreeg zich veel bewuster was van de lijdenstijd: “Eerlijk: ik ben een fan van Gods liefde, in Zijn Gift aan ons: Jezus, en dat zeg ik misschien wat plat, maar ik ben nog niet eerder zo gechoqueerd geweest van het lijden van Jezus. Dat Hij dit voor ons over had! Ik las deze periode wel eens een bijbelsdagboekje, maar door deze vorm dacht ik: ‘wat gaan we eigenlijk achteloos om met deze pijn van onze Redder’.”

 

Doordat de woorden één werden met de plaatjes, werd het één aansprekend beeld dat Nanda zelf ook persoonlijk raakte: “Anne Lies laat in haar hart kijken en dat merk je. Er worden waarom vragen gesteld aan God. Door persoonlijk lijden of het lijden van anderen. Ik sta dan naast haar want ik vraag me ook af: ‘waarom God?’ en ‘hoe lang zal het nog duren?’ De pijn, het verdriet en bloed van Jezus… die beelden gaan heel diep. Het moet ook niet alleen maar een ‘vrolijk Pasen’ zijn. Maar door deze serie werd de lijdenstijd anders ingekleurd en ontdekte ik in het lijden van Jezus nieuwe dingen die mijn geloof opbouwen. Het lijden dringt door, maar heeft zeker niet het laatste woord. Er volgt iets nieuws en dat maakt Pasen tot een feest!”

 

 

Help ons onze producten verder te verbeteren en doe mee aan een korte evaluatie van het 40-dagenproject. Klik hier om naar het evaluatieformulier te gaan.

 

Wil je Anne Lies en haar gedichten blijven volgen? Like haar Facebookpagina: Anne Lies@dichterbijdedag.

 

 

 

 

Categorie:

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*