Wat is ASS?

ASS is de afkorting voor Autisme Spectrum Stoornis. Het is een verzamelbegrip voor verschillende vormen van autisme.

 

Mensen met ASS hebben een afwijking in de bouw van de hersenen, waardoor zij meer moeite hebben om structuur in hun leven te brengen en ze hebben moeite met inschatten van sociale interacties.

 

Kans op ASS

Volgens het CBS heeft 2,4% van de Nederlandse kinderen van 4-12 jaar ASS.

Je zou kunnen denken dat autisme vaker voorkomt dan vroeger, want het lijkt erop dat er tegenwoordig in iedere klas kinderen zitten met een vorm van autisme. Dit is voor een deel te wijten aan de sociaal-eisende maatschappij van tegenwoordig. Het leven is complexer en hectischer geworden. Waar vroeger de kaders vaak duidelijk waren, is er nu een veel grotere brei aan (sociale) informatie.

 

Voor mensen met een lichte vorm van autisme komen de gevolgen van hun beperking daardoor tegenwoordig sneller naar voren. Bovendien is de kennis over ASS sterk toegenomen, de onderzoeken en diagnoses zijn verbreed. En zo lijkt het dat autisme een ‘modeverschijnsel’ is, maar dat is het niet.

 

ASS is erfelijk en niet te genezen, er zijn geen medicijnen voor. Wel kunnen mensen met ASS leren omgaan met hun beperking. Bovendien kunnen de speciale vaardigheden die zij hebben vaak goed ingezet worden voor het werk in de maatschappij en in de kerk.

Mensen met ASS zijn niet autistisch, maar hebben autisme.

Meneer van Hoek heeft een sterk taalgevoel. Daarnaast heeft hij een groot rechtvaardigheidsgevoel en hij werkt zeer nauwkeurig. Het beamteam heeft deze broeder gevraagd om de taalfouten uit de liederen en teksten van de beamer aan te geven.

Eveline van Drie is gevraagd om het archief van de plaatselijke kerk bij te houden. Ze houdt van ordenen en werkt nagenoeg foutloos.

 

Filmpjes: Wat is ASS?

Autisme: Centrale Coherentie

 

Autisme: Theory of Mind (TOM)

 

Zie ook