DEEL 2: TIPS VOOR KINDERWERKERS

 

De komende periode zullen we weer gedeeltelijk naar de kerk kunnen gaan. Dit heeft een behoorlijke impact op ons allemaal, ook op de kinderen! Juist in deze tijd kun je als kerkgemeenschap ook hen tot steun zijn. Nu gezinnen thuis kerk-zijn vieren en voornamelijk aangewezen zijn op online-diensten, is het van belang om deze kleine ‘gemeenschappen’ te steunen en persoonlijk aan te spreken. Het is een extra uitdaging om ook voor de kinderen goed te zorgen!

 

Opkijken.nl geeft daarom in deze mini-serie tips aan predikanten, kinderwerkers en ouders/opvoeders. Met als doel dat ook de kinderen zich gezien weten door de kerk als vertegenwoordiger van God en dat zij kunnen blijven groeien in kennis, geloof en toewijding aan onze Heer Jezus Christus.

 

 

Kinderwerkers vormen het lijntje tussen de kerk en het kind. Hieronder een aantal suggesties om het contact vorm te geven tijdens de coronacrisis.

 • Stuur een briefje of kaartje aan alle vaste bezoekers van het kinderwerk. Laat weten dat je aan hen denkt! En geef hen een bemoediging mee.
 • Ben je op de hoogte waarmee de kinderen uit jouw groep geconfronteerd worden (ziekte en/of overlijden in nabije omgeving, maar denk ook aan risico’s als (vormen van) huiselijk geweld)? Blijf betrokken en zorg voor open lijntjes.
 • Nu we afstand van elkaar moeten houden, kun je elkaar nog steeds een knuffel geven! Bezorg bij alle kinderen een pluche knuffelbeestje en knoop er een (bijbels) opdrachtje aan vast.
 • Bedenk een challenge voor kinderen, voor een bepaalde leeftijdsgroep, of voor de gemeente als geheel! Hoe leuk is het bijvoorbeeld om met elkaar heel veel kleurplaten en tekeningen in te zamelen om ouderen en zieken mee te verrassen? Laat ook aan de predikant weten waar je als groep mee bezig bent, zodat hij hieraan aandacht kan besteden tijdens de online dienst.
 • Bied aan de predikant aan om mee te denken over hoe jullie kinderen kunnen betrekken bij de online diensten. Geef gebedspunten van kinderen door en help mee met het vormgeven van een kindermoment.
 • Wie kent ‘m ondertussen niet: de Henkie Show! Matthijs Vlaardingerbroek stelt in de vakantieperiode 2 pakketten beschikbaar voor online Vakantie Bijbel Weken. In de maand juli gaat het over Daniel. In augustus staat David centraal. Inclusief instructiemap voor het kinderwerk. Meer info: creatiefkinderwerk.nl
 • Organiseer een leuke bijbelquiz via de app Kahoot!
 • Net als met school kun je met je groep een online meeting (via Zoom, Skype, etc.) organiseren om de kinderen een bijbelverhaal te vertellen en even met hen bij te kletsen.
 • Er zijn veel online kinderdiensten te vinden. Kijk gerust de kunst van anderen af! Via sociale media werden wij getipt voor de volgende kinderdiensten: Jozua Alblasserdam, Mozaiek 0318, Doopsgezinde Gemeente Ouddorp, Doorbrekers Superkids, Life Church Nijkerk, Resound Church Parkcity, Kerk van de Nazarener Vlaardingen, VEZ Zwolle.
 • De Westerkerk in Amersfoort organiseerde een online kinderdienst die voor veel kijkers tot zegen is geweest! In deze kinderkerkdienst (50 minuten) komen kinderen aan het woord over hoe zij de huidige crisis beleven. De insteek is dat wij in hetzelfde schuitje zitten als Noach: Noach moest binnen blijven (in thuis-isolatie) en wij ook. Maar God zorgt voor ons! De dienst bestaat uit filmpjes die thuis zijn opgenomen en ook de dominee heeft een kort filmpje gemaakt. De Westerband speelt vervolgens nog mooie liedjes. Beleef hier deze dienst mee.
 • Geef kinderen (en hun ouders) iets moois mee voor de vakantie! Ark Mission heeft een bijbelgids voor de zomerperiode uitgegeven met daarbij een kidseditie, met als thema Klein geluk. Elke dag kunnen gezinnen lezen, speuren en ontdekken. Dat belooft drie weken lang lees-, knutsel- en ontdekplezier! Hanna Holwerda, kinderboekenauteur, schreef de kidseditie. Het gidsje gaat over het vinden van geluk. Niet alleen in grote en opvallende dingen, maar juist ook dichtbij en in de kleine hoekjes die je zomaar over het hoofd zou kunnen zien. Juist daar wil de Here God blijdschap in jouw leven brengen! Klik voor meer informatie.

 

 

Reacties uit de praktijk

 

 • Wij werken met bijbelbasics (van het NBG, red.). Iedere zaterdag mailen we de kinderen/ouders het nieuwe materiaal en sinds vier weken sturen we een filmpje mee waarin één van de kinderwerkers met zijn handpop het verhaal voorleest. Iedere keer komen daar via de app weer reacties op. Onze gemeente is niet zo heel groot en op deze manier gaat het goed. Rond Pasen hebben de kinderen een kleine verrassingstas gekregen en mogelijk herhalen we dat met Pinksteren.

 

 • Met een aantal anderen hebben we de afgelopen weken steeds drie mapjes gedeeld. Allemaal rondom het zelfde bijbelthema. Eentje om online onderwijs te geven (materiaal voor de onderwijzers om zelf een online moment te creëren). Eentje die daar op lijkt waarbij er een filmpje is gemaakt en de ouders hun kinderen daarmee kunnen begeleiden. Laatste mapje was met eenvoudig materiaal zoals kleurplaten, werkbladen en puzzels. Dit kan worden gebruikt wanneer ouders de dienst luisteren en de kinderen daarbij zitten. De laatste weken wordt ditzelfde thema tijdens de live online dienst ook even kort besproken en een kinderlied gezongen.

 

 • Bij ons hebben alle kinderen een tasje thuisbezorgd gekregen met materialen die anders gebruikt zouden worden bij kinderwerk. Een verzameling voor een paar weken. Dat kunnen ouders dan thuis zelf doen met de kinderen. De uitleg wordt elke week gemaild.

 

 

In deel 1 gaven we tips voor predikanten. Heb je die aflevering gemist? Klik hier.

 

Volgende week deel 3 van deze miniserie met daarin handvatten voor ouders/opvoeders. Mis ‘m niet!

 

Heb jij aanvullende tip? Of weet je een gemeente waar ook in de online-diensten op een mooie manier aandacht wordt gegeven aan de kinderen? Wij horen het graag, zodat wij dit kunnen delen en anderen ermee kunnen ondersteunen in hun werk in de kerk. Neem contact met ons op via info@opkijken.nl. Dankjewel!

 

 

 

What do you want to do ?

New mail

Categorie:

Geen categorie

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*